Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Αγωνία στην Αθήνα – Σιγή «ασυρμάτου» στο Βερολίνο

Σκληρό «πόκερ» για να κλείσει η συμφωνία – Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι για το ελληνικό ζήτημα

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Στο... παρά πέντε της διαπραγμάτευσης, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν κοινή γλώσσα, την ώρα που
τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ελλάδα μειώνονται δραματικά.
Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ συναντώνται στο Βερολίνο, χωρίς να έχουν επισήμως στην ατζέντα τους το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η τριμερής θα συσκεφθεί στο περιθώριο του δείπνου εργασίας με μοναδικό θέμα την Ελλάδα. Στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Το «παιχνίδι» φαίνεται πλέον πως διεξάγεται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε κεντρικό ρόλο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.
Έτσι, το Bloomberg μετέδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στόχος της διευρυμένης αυτής συνάντησης είναι να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.
Όπως μεταδίδει, επίσης, το πρακτορείο ΜΝΙ, πιθανόν να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των «πέντε», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και στην Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει στους υπουργούς ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει νέες υποχωρήσεις στα «θέλω» των πιστωτών και πως αυτοί που πρέπει να βάλουν επιτέλους «νερό στο κρασί τους» είναι οι δανειστές.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Blοomberg: Ανεφάρμοστο σενάριο το παράλληλο νόμισμα
Blοomberg: Ανεφάρμοστο σενάριο το παράλληλο νόμισμα

Τσακαλώτος: Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί
Καθησυχαστικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μαξίμου.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί» δήλωσε, αναφέροντας ότι δεν έχει ακόμη πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους πιστωτές.
Πηγή; http://www.newsbomb.gr/