Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Τριμερής και θεσμοί «αποφασίζουν» για την Ελλάδα

Στην ανάγκη ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, αναφέρθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης των Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists, ERT) Μπενουά Ποτιέ, πριν από το δείπνο εργασίας που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Βερολίνο.


Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν τέθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων προς τον Τύπο, σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, είναι πιθανό μετά το τέλος του δείπνου να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών με αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα με το Bloomberg θα γίνουν «υψηλού επιπέδου συνομιλίες», προκειμένου να ετοιμαστεί μια πρόταση η οποία θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως η μόνη ρεαλιστική ευκαιρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να διασφαλίσει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με Ολάντ και Γιούνκερ, αλλά στις συνομιλίες θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg θα είναι στο υψηλότατο επίπεδο, με εμπλοκή των Λαγκάρντ και Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Die Welt που μεταδίδονται μέσω twitter, ο Τσίπρας φέρεται έτοιμος να συμβιβαστεί στο συνταξιοδοτικό με μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η ενιαία ψηφιακή αγορά

Οι τρεις ηγέτες επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού». Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών. Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ. Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Πηγή; http://www.efsyn.gr/