Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Στις Βρυξέλλες με στόχο τη... γραβάτα

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα φορέσει γραβάτα όταν βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα έχει σχολιαστεί πολλάκις από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός μετά από πρόσκληση που του
απηύθυνε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες είχαν χθες επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Χθες η κυβέρνηση επιχείρησε να επιταχύνει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πετώντας το «μπαλάκι» στην απέναντι πλευρά. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε «ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης στους θεσμούς για έξοδο της χώρας από την κρίση, που η αποδοχή του από την πλευρά των θεσμών, των πιστωτών και των εταίρων μας στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης».

Η Αθήνα μ’ αυτήν την τακτική επιθυμεί να αξιοποιήσει όλα τα «χαρτιά» και τα δεδομένα που παρουσιάζονται στην πολιτική και τεχνική διαπραγμάτευση:

Αφενός υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το απώτατο χρονικό όριο της 14ης Ιουνίου που θέτει η γερμανική καγκελαρία, μια και τα χρονοδιαγράμματα του Κοινοβουλίου στο Βερολίνο είναι ασφυκτικά: αμέσως μετά τα μέσα του τρέχοντος μηνός ξεκινούν διακοπές και οι βουλευτές επανέρχονται ξανά έπειτα από σχεδόν έναν μήνα.

Αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση έκανε την «επιθετική» αυτή κίνηση, την ώρα που οι θεσμοί αποδεδειγμένα είναι διχασμένοι έναντι της Αθήνας. Στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν μάλιστα ότι μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχαν λάβει κανένα κείμενο προτάσεων από το εξωτερικό, γεγονός που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποδεικνύει ότι για τη «χρονοτριβή» ευθύνονται οι δανειστές και όχι η Ελλάδα.

Τέλος, υπάρχει πάντοτε ανοιχτό το πραγματικό πρόβλημα της αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ. Αξιωματούχος της κυβέρνησης στην ερώτηση αν θα καταβληθεί την Παρασκευή η πρώτη δόση του Ιουνίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, απαντά «αυτό που προέχει είναι να “κλειδώσει” η συμφωνία. Αν “κλειδώσει” θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του κειμένου, που γράφτηκε υπό την εποπτεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, γνωστοποιούνταν χθες με το «σταγονόμετρο». Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στο πρόσφατο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη «Le Monde» αρκούσε για να αντιληφθεί κανείς τους άξονες της ελληνικής πρότασης.

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

Η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο σήμερα.

Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» σημειώνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει κίνηση στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. Στη σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιούνκερ θα συζητηθεί το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν προχθές το βράδυ ο τελευταίος, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Welt, με αυτό το έγγραφο οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να σημειωθούν αποφασιστικές πρόοδοι στις συζητήσεις. Κάποιοι κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έκαναν μάλιστα λόγο για την «ύστατη προσφορά» προς την Αθήνα. Όμως παραμένει ανοιχτό αν όλοι οι πιστωτές συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να θέσει στην Ελλάδα τελεσίγραφα. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Γιούνκερ την πρόταση της Ελλάδας. Λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως πηγές αναφέρουν ότι φαίνεται να αρκεί για να υπάρξει συμφωνία.

Πάντως, σημειώνει η Welt, το ερώτημα παραμένει αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 το Σαββατοκύριακο.

«Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συμβιβαστική πρόταση», είναι ο τίτλος της Zeit.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιούνκερ σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν μια λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά επισημαίνει και τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία.

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι πιθανή η επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα. «Έχουν σημειωθεί πρόοδοι, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ως την Παρασκευή 300 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το ΔΝΤ, απάντησε: «Αυτό αποκλείεται πρακτικά αλλά και θεωρητικά». «Δεν μπορούμε να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου, το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι φερέγγυο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurogroup.

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει στον Γιούνκερ το δικό του σχέδιο», επισημαίνει από την πλευρά του το περιοδικό Spiegel. «Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν μια απάντηση από την Ελλάδα: Πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις των πιστωτών;» διερωτάται το περιοδικό στο άρθρο του.

«Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Handelsblatt και συνεχίζει: «Η τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας. Την ώρα που οι πιστωτές συναντώνται στο Βερολίνο η Αθήνα στέλνει την πολυαναμενόμενη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για "ρεαλιστικές προτάσεις". Θα είναι αρκετές;».
\Πηγή; http://www.efsyn.gr/