Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

«Συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας με βάση τις ελληνικές προτάσεις»

«Υπήρξε λίγος χρόνος για να εξεταστούν οι ελληνικές προτάσεις» 
Την πεποίθησή τους πως θα υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους «θεσμούς» μέσα στις επόμενες ημέρες, εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά το πέρας της σύντομης συνεδρίασης του
Eurogroup.

Ταυτόχρονα, μίλησαν για πολιτική λύση με βάση τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες -όπως τόνισαν- είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Έγινε ένα πολύ θετικό βήμα στη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε πως «υπήρξε λίγος χρόνος για να εξεταστούν οι ελληνικές προτάσεις» και «γι' αυτό δεν έγινε αξιολόγηση». Ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να συνεργαστούν στενά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμα πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν τη βάση εργασίας. «Έφθασαν δυο διαφορετικές προτάσεις από την Αθήνα αλλά δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Μου φάνηκαν πολύ παρόμοιες. Είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Οι θεσμοί πρέπει να εξετάσουν πρώτα τις προτάσεις για να φθάσουμε σε μια συμφωνία» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως «θα πρέπει να οριστούν οι προαπαιτούμενες δράσεις που είναι κλειδί για τη συμφωνία, το τι θα γίνει πολύ συγκεκριμένα με μεγάλη ακρίβεια. Είναι ο κατάλογος με αυτά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και να εγκριθούν από το ελληνικό  κοινοβούλιο». Τέλος, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει κανονικά απόψε η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 7.00 (ώρα Ελλάδας).


Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε για πολιτική λύση με βάση εργασίας τις ελληνικές προτάσεις.

Όπως δήλωσε, «θεωρούμε καλή βάση εργασίας τις ελληνικές προτάσεις. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα να γίνει πρέπει να διευκρινιστούν σημεία. Οι «θεσμοί» θα ξεκινήσουν αμέσως δουλειά μεταξύ τους και μαζί και με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βρεθεί λύση επί πολιτικής βάσης».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο twitter, επιβεβαίωσε τόσο πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν θετικό βήμα, όσο και πως το ζητούμενο είναι μία συμφωνία στις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες θα υπάρξει νέα σύγκληση του Eurogroup.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/