Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα για «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των «θεσμών»

Ελληνικές πηγές «διέρρεαν» από τις Βρυξέλλες ότι το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε την πρόταση των πιστωτών τελεσίγραφο που αντίκειται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Συνεδριάζει σήμερα η
ολομέλεια της Βουλής.

Δε σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή να υποκύψουμε, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός που είπε ακόμα πως στόχος των «θεσμών» ήταν η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Στάθηκε επίσης, στην εμμονή του ΔΝΤ σε μέτρα σκληρής λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους Ολάντ, Μέρκελ και Ντράγκι και ζήτησε ολιγοήμερη παράταση.

Κάλεσε τον ελληνικό λαό να απαντήσει κυρίαρχα και με περήφανια. «Στον αυταρχισμό και στη λιτότητα να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και Δημοκρατία» τόνισε και συμπλήρωσε πως θα σεβαστεί απόλυτα την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για μια βιώσιμη συμφωνία και σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μνημονιακές συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μας ζητήθηκε, είπε ο κ. Τσίπρας να αποδεχθούμε μια πρόταση που φέρνει νέα βάση και υπονομεύει την ανάπτυξη, φέρνει νέα βάρη και διογκώνει τις ανισότητες, αλλά και παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο. Οι προτάσεις αυτές, είπε ο πρωθυπουργός δεν έχουν ως στόχο μια βιώσιμη συμφωνία, αλλά ίσως έχουν στόχο την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

«Στον αυταρχισμό να απαντήσουμε με δημοκρατία και εθνική ομοψυχία και είμαι βέβαιος, είπε ο κ. Τσίπρας ότι η επιλογή του λαού θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Σήμερα στις 12 συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής για να εγκρίνει την πρόταση για δημοψήφισμα.

Συνάντηση με Ντράγκι

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Κανένα σχόλιο δεν κάνει το ΔΝΤ μετά  την απόφαση του pρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Υπουργικό συμβούλιο

Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Λίγο μετά τις 23.00 η σύνθεσή του διευρύνθηκε καθώς κλήθηκαν και οι αναπληρωτές υπουργοί, μετατρέποντάς το σε υπουργικό.

«Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική» ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης λίγα λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στη φράση ««the game is over που απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό. Χθες, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Eurogroup και στη σύνοδο κορυφής, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών. Η πρότασή τους, προσθέτουν, είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ κ.ά. και υπογραμμίζουν ότι «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Το εν εξελίξει κυβερνητικό συμβούλιο εξετάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και χαράζει την τακτική των επομένων 24 ωρών που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

«Οι αρχές της Ε.Ε. δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα»

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες τη «γενναιόδωρη», κατά την Άνγκελα Μέρκελ, πρόταση των «θεσμών» προς την Αθήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε τριμερή συνάντηση Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στην τριμερή συνάντηση | EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Και όλα αυτά λίγο μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, που κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχτεί τη «γενναιόδωρη» προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην ευρωζώνη.

«Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα. Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει το σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «απάντησε» στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η ευρωζώνη ποτέ δεν έδωσε τελεσίγραφα στην Ελλάδα».

Reuters: «Είμαστε ήδη στο plan b»

Επικαλούμενο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο της ευρωζώνης, το πρακτορείο μετέδωσε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να επικεντρωθεί στο «plan b». «Εκεί είμαστε τώρα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων που θα επιβληθούν στις ελληνικές τράπεζες και να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες εκτός Ελλάδος δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από τα γεγονότα της Αθήνας».

Τσίπρας: «Ακατανόητη η επιμονή των δανειστών στα σκληρά μέτρα»

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν καταλαβαίνει την επιμονή των πιστωτών στα σκληρά μέτρα, σύμφωνα με το Reuters. Με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρος συζήτησαν την παράταση και την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα γαλλικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τα 45 λεπτά, οι δύο ηγέτες υποστήριξαν πως το αυριανό Eurogroup αποτελεί η αποφασιστική στιγμή για τις διαπραγματεύσεις και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συγκληθεί άλλη σύνοδος κορυφής.

Σύμφωνα με το Reuters, σημείωσαν πως εάν είναι απαραίτητο, θα έχουν κι άλλες συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από το τη αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα κι ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί με τους πιστωτές και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα και σύνοδο ηγετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε Μέρκελ και Ολάντ για την ελληνική πρόταση, ενώ συζήτησαν τη  πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Πρέπει να βρεθεί λύση αύριο...»

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση αύριο «για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια. Πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και έπειτα από αυτά πολλών κρατών μελών».

«Τελικά, το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει και αυτό απαιτεί να γίνουν κινήσεις πολύ περισσότερο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων απ’ ό,τι στον τομέα των περικοπών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή, αλλά χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις ,παρά περικοπές». «Πρέπει να είναι ένα δυνατό πακέτο μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πιθανότητες «50-50» για την επίτευξη συμφωνίας έδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, που επέκρινε τις ελληνικές προτάσεις διότι απλώς αυξάνουν φόρους χωρίς να μειώνουν δαπάνες.

Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τα οφέλη της παραμονής στην Ευρωζώνη και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, άλλα το ίδιο είναι και η δική του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία χωρίς βιώσιμα δημοσιονομικά κι αν συνεχίσουμε έτσι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

«Λείπει διάθεση της ελληνικής πλευράς...»

 «Συζητούμε για ένα συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, και τόνισε ότι στόχος του αυριανού Eurogroup είναι η εξεύρεση λύσης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιέγκερ, λείπει ένα βασικό συστατικό, δηλαδή η διάθεση της ελληνικής πλευράς να συμφωνήσει με τις προτάσεις των θεσμών. «Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να συμβάλει στη λύση του προβλήματος», είπε.

«Μόνο τότε θα υπάρξει λύση, αν η ελληνική κυβέρνηση κινηθεί προς τους θεσμούς και δεχθεί την γενναιόδωρη προσφορά τους», δήλωσε και αναφέρθηκε στην απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξουν προαπαιτούμενα (Prior Actions) ώστε να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» την πρόταση, που έχουν υποβάλει οι πιστωτές της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι έχουν κάνει πολλές υποχωρήσεις.

Τόσο ο κ. Γιέγκερ όσο και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς δήλωσαν ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ τόνισαν ότι «ο χρόνος πιέζει». «Το Σάββατο είναι η αποφασιστική μέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βιρτς.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/