Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Γιούνκερ καλεί Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνκερ. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Η πληροφορία αυτή έρχεται τη στιγμή που οι πιστωτές της χώρας φέρεται να συμφώνησαν για την πρόταση που θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη, με την ελπίδα να συμφωνήσει η χώρα μας μέχρι την Παρασκευή (ημέρα που πρέπει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταρτίστηκε μετά τις συναντήσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών που έγινε τη Δευτέρα, κατά τις οποίες ασκήθηκε πίεση για να διευθετήσουν τις δικές τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια λύση για την Ελλάδα.

Το σχέδιο των πιστωτών καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς της οικονομικής πολιτικής και αντανακλά τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Το σχέδιο θα ανακοινωθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκρισή του.

Κατάθεση σχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση

Εντός των συνόρων, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η ελληνική πλευρά κατέθεσε σχέδιο συμφωνίας που αποτελείται από 47 σελίδες. Το σχέδιο -το οποίο στάλθηκε τη Δευτέρα στους «θεσμούς»-  προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016. Επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

Ο πρωθυπουργός προέβη την Τρίτη σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, θέτοντας το διακύβευμα για την Ευρώπη σε έξοδο από την κρίση ή διαίρεση. «Το δίλημμα ανάμεσα σε ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση ή διαίρεση με τη στρατηγική του Καίσαρα “διαίρει και βασίλευε” δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα τους λαούς», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν και εκτίμησε ότι «η επόμενη ημέρα θα έχει δυσκολίες», ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι η «πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση». Και σημείωσε εμφατικά: «Δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο. Όπως όριζε η απόφαση του Eurogroup, εμείς καταθέτουμε σχέδιο».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πολυσέλιδο κείμενο που ετοίμασε η ελληνική πλευρά και απέστειλε στους «θεσμούς» είναι βασισμένο στο άρθρο του Αλ. Τσίπρα στη «Λε Μοντ» και επιπλέον θέτει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το βασικό πρόβλημα των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση είναι το δημοσιονομικό κενό καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς»

«Η Ελλάδα κατέθεσε, το βράδυ της Δευτέρας, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ''όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει''» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Πηγή; http://www.efsyn.gr/