Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες

Oι τρείς ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

Σε επίπεδο κορυφής θα συνεχιστούν οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις
Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Το ραντεβού των ηγετών της Ελλάδας της Γερμανίας και της Γαλλίας, κλείστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ του Σαββάτου. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν, ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

O Έλληνας πρωθυπουργός, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησαν προκειμένου να «προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματική πηγή από τη Γαλλία.

«Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις με μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών» που εμπλέκονται (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Είμαστε κοντύτερα σε μία βιώσιμη λύση»

Την Παρασκευή, υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις μεταξύ αρχηγών κομμάτων, κυριάρχησαν κατά τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους πιστωτές της.

«Είμαστε κοντύτερα σε μία βιώσιμη λύση» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του που έκλεισε τη συνεδρίαση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του, υπογράμμισε πως αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είχα αποφασίσει να μιλήσω μόνο επί της ουσίας. Επέλεξα να μη σηκώσω τους τόνους, σε αυτό το κρίσιμο σημείο, παρά τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις πολιτικές τους. Από τις τοποθετήσεις των κ. Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου φαίνεται να αναμένουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα τρίτο Μνημόνιο. Κατανοώ τον κρυφό σας πόθο. Όμως, μην προσδοκάτε άδικα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο Μνημόνιο».

«Αγωνιζόμαστε σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, που δεν έχουν σχέση με τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, που τις επέλεξαν στην Ευρώπη για να γονατίσουν την ελληνική κυβέρνηση. Τις δικές σας δεσμεύσεις προσπαθούμε να κλείσουμε. Αγωνιζόμαστε για μία προοπτική για την επόμενη μέρα». Ο πρωθυπουργός μίλησε για το email Χαρδούβελη, τονίζοντας πως συγκρίνονται οι σημερινές απαιτήσεις των  δανειστών με ένα κείμενο που έδωσε η ίδια η τότε κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως στα δύο κείμενα υπάρχει μία βασική διαφορά: στο email Χαρδούβελη είναι υψηλότερη η υπόσχεση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο επιβαρύνει την Αθήνα κατά 8 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «καταγράφω στα θετικά την πρότασή σας να μην δεχτούμε ως έχει την πρόταση των τριών θεσμών».  Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ζητάτε να στηρίξουμε αυτό που δεν θέλουν να στηρίξουν οι δικοί σας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του, υπογραμμίζοντας πως για το χρέος, «εσείς ήρθατε στη δική μας τη θέση». Θέλετε τη φοροεπιδρομή για να φτιάξετε το υπερτροφικό κράτος, ανέφερε ο κ.Σαμαράς καλώντας την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία, για «να σας πούμε αν συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε».

«Κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος του τόπου. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας με τη μεγάλη συνεννόηση» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Όπως είπε «ποια είναι η πρότασή σας; Το άρθρο σας στη "Le Monde"; Η ομιλία σας μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα; Αυτά που λέτε στην κυρία Μέρκελ; Ή συμφωνία δεν είναι λαγός να βγει από το καπέλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης για να συμπληρώσει ότι μια συμφωνία χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο και χρειάζεται τόλμη.

Επισήμανε ότι «εμείς αυτή τη συμφωνία θα τη ψηφίσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή».

Ο κ. Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου, και τελικά μετέτρεψε το κόμμα του σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν συνεπές στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια το εγκατέλειψε, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη δευτερολογία του.

Απευθυνόμενος στην αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί του αν η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής να δούμε ποιος έχει τη δεδηλωμένη» και συμπλήρωσε ότι «προσέξτε γιατί πολλές φορές τα αιτήματα για εκλογές γίνονται δεκτά».

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος καταλογίζοντας της τραγικούς χειρισμούς και ερασιτεχνισμούς με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, και υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι αποτελέσματα της απραξίας της κυβέρνησης που αθέτησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, αυταρέσκεια, προχειρότητα και ανευθυνότητα, που οδηγούν τη χώρα στην υπογραφή ενός νέου καταστροφικού μνημονίου.
Πηγή; http://www.efsyn.gr/