Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Οι υποψήφιοι διάδοχοι Βενιζέλου ανοίγουν τα χαρτιά τους

Το ΠΑΣΟΚ σε αναζήτηση προέδρου
Κορυφώνονται οι εργασίες στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και διαδόχων του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αποχωρεί από
την ηγεσία μετά από τρία χρόνια θητείας στο προεδρικό αξίωμα.

Φώφη Γεννηματά: «Καθαρές λύσεις»

Να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ καταλύτη Δημιουργίας ευρύτερης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να ενώσει το διάσπαρτο σήμερα χώρο της Κεντροαριστεράς και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού πρότεινε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, διαφωνώντας με την αυτοδιάλυση του Κινήματος.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε την πρωτοβουλία ανασύστασης, επανένωσης και μετεξέλιξης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην πατρίδα μας», τόνισε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να γίνει ούτε με  λογικές συγκεκαλυμμένης αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ούτε με κουτοπονηριές  αναπαλαίωσης ενός κλειστού κόμματος που υπό το πρόσχημα της μετεξέλιξης, θα αναζητά απλώς την ευκαιριακή διεύρυνση του. Δεν μιλάμε για πολιτική μεταμφίεση, ούτε ρετρό ΠΑΣΟΚ αλλά για την ουσιαστική επανασύνδεση με την κοινωνική βάση και παράδοση της δημοκρατικής παράταξης».

Όπως σημείωσε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτό που χρειάζεται είναι η γόνιμη σύνθεση όλων των δυνάμεων από το προοδευτικό Κέντρο, την ανανεωτική αριστερά και την πολιτική οικολογία και στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε την προώθηση σειράς κοινών πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργασιών τόσο με κοινοβουλευτικά όσο και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και κινήσεις του ευρύτερου χώρου.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα, τάχθηκε υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, κάνοντας λόγο για «καθαρές και όχι μεσοβέζικες ή ενδιάμεσες λύσεις με διορισμό στην πραγματικότητα του νέου Προέδρου από κλειστά σώματα εκλεκτόρων, ερήμην των μελών του ΠΑΣΟΚ και των δημοκρατικών πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν και να συμβάλλουν στο ξεκίνημα της νέας προσπάθειας, ναρκοθετούν το εγχείρημα εν τη γενέσει του».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Μετασχηματισμός ή θάνατος

«Η μετασχηματισχόμαστε ή δεν υπάρχουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζητώντας τη στήριξη των συνέδρων και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητά του για την ηγεσία.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση «από πιστοποιημένο μητρώο μελών» και πρότεινε τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς την Άνοιξη του 2016.

«Τα παιδιά της αλλαγής μεγάλωσαν. Ενηλικιώθηκαν και έχουν ευθύνες. Μαθαίνουν, κάνουν λάθη.  Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τόλμη. Δεν είμαστε παράταξη καιροσκόπων. Πρέπει να μετασχηματιστούμε σε μία σύγχρονη δύναμη αλλαγής. Οφείλουμε να συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς», κατέληξε ο βουλευτής Αρκαδίας.

Αν. Λοβέρδος: Συλλογική λειτουργία, όχι συμπλήρωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη αλλά χωρίς αυτοδιάλυση, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και επιπόλαια μια τέτοια απόφαση, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι η μετεξέλιξη πρέπει να ψηφιστεί από το συνέδριο και ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί από τη βάση.

Παράλληλα, πρότεινε συλλογική λειτουργία και εκλογή του νέου γραμματέα από το συνέδριο, πενταμελή επιτροπή που θα προετοιμάσει το συνέδριο της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Σημείωσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα πρέπει να αποτελέσει συμπλήρωμα κανενός λέγοντας «δε θα είμαστε εταίρος ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, αν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει είναι βαρύτερα από εκείνα θα έφερνε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Θανάσης Χειμωνάς: Αν βάλουμε σήμα την πεταλουδίτσα θα μας ψηφίσει ο κόσμος;

 “Είμαι ο πιο κατάλληλος να φέρω την αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη σας”. Με τη φράση αυτή ο Θανάσης Χειμωνάς ανακοίνωσε ότι διεκδικεί την ηγεσία του Κινήματος αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων.

Πήρε θέση κατά της αυτοδιάλυσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν βάλουμε σήμα την πεταλουδίτσα θα μας ψηφίσει ο κόσμος; Αυτό είναι το πρόβλημα;» Ο κ. Χειμωνάς πρόσθεσε εξίσου γλαφυρά ότι αν το ΠΑΣΟΚ διαλυθεί, «δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο» και ακόμη υποστήριξε ότι όσοι είναι ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ντρέπονται για την προτίμησή τους αυτή.

Εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, αναφέροντας ότι είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης και αναρωτήθηκε: «Ποια αριστερά ρε παιδια; Ο Πάκης, η Ραχήλ, τα τσάμικα στο Σύνταγμα;».  Χαρακτήρισε δε τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον πιο αδικημένο πολιτικό αρχηγό.

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι της πρότασης Λοβέρδου για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η ανάδειξη νέας ηγεσίας θα γίνει την Κυριακή 14 Ιουνίου.
Πηγή; http://www.efsyn.gr/