Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Σακελλαρίδης: Κανένα θέμα ελέγχου κεφαλαίων, διασφαλισμένες οι καταθέσεις

«Δεν θα αφήσουμε ξεκρέμαστη τη χώρα»

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.



Μιλώντας στην εκπομπή «Online» του Mega, σημείωσε ότι η μάχη της κυβέρνησης είναι για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ότι γι' αυτό συζητά πάνω σε προτάσεις που μπορεί να έχουν μια λογική και μια δυνατότητα να δώσουν ανάσα στην κοινωνία.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως δεν πιστεύει ότι είναι λογικό να επιμείνουν οι συνομιλητές της κυβέρνησης σε μια πρόταση που δεν έχει καν τη νομιμοποίηση καμίας κοινοβουλευτικής ομάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο και πως εάν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από το πεντασέλιδο κείμενο προφανώς δεν μπορεί να συναινέσει η κυβέρνηση. «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τη χώρα ξεκρέμαστη» υπογράμμισε.

Υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές που κάθονται στο τραπέζι αντιλαμβάνονται ότι δεν συμφέρει κανέναν να μη γεφυρωθούν οι διαφωνίες, και σημείωσε: «Αυτήν την στιγμή κανένας δεν θέλει τη ρήξη και ο τρόπος που το δηλώνω αυτό τώρα μπορεί να σημαίνει και μια σειρά από πράγματα, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών».

Για τον Γ.Στουρνάρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. «Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτό που ζητάει από την κεντρική τράπεζα είναι να σέβεται και εκείνη την ανεξαρτησία της» δήλωσε και υποστήριξε ότι υπήρχαν διατυπώσεις στο κείμενο της έκθεσης που δεν συνάδουν με τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας.

Ανέφερε ότι ο κ. Στουρνάρας έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα με την κυβέρνηση με έναν καλό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κατά τη δική του εκτίμηση, με την ανακοίνωση της ΤτΕ προφανώς δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σχέση με το κατά πόσο διασφαλίζει τον ρόλο του για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν είναι το ζήτημα αν σέβεται ο κ. Στουρνάρας την κυβέρνηση, αλλά «κατά πόσον ο ίδιος με τον θεσμικό του ρόλο ως κεντρικός τραπεζίτης φροντίζει και μεριμνά ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα για το οποίο ο ίδιος είναι υπεύθυνος μέσω του θεσμικού του ρόλου».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση τον εμπιστεύεται, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ. Συμπλήρωσε πως «όταν γίνεται κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι κριτική που προφανώς αφορά και τον κ. Στουρνάρα - δεν είναι "ιερή αγελάδα" ο κ. Στουρνάρας επειδή ξαφνικά έγινε κεντρικός τραπεζίτης - και πως από εκεί και πέρα ο ίδιος από τη θέση του οφείλει να διασφαλίζει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

«Από εκεί και πέρα εμπιστευόμαστε τον κ. Στουρνάρα στον βαθμό που προφανώς και ο ίδιος επιτελεί καλά τον ρόλο του» επισήμανε.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σχετικά με την κίνηση της προέδρου του Κοινοβουλίου Ζωής Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει την έκθεση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής και από τη δική της θέση έχει την άποψη και το δικαίωμα να πράξει με όποιον τρόπο επιθυμεί».

Τόνισε ότι αν και εκείνος μπορεί να μην το διατύπωνε με τους ίδιους όρους, με την ίδια ένταση, συμφωνεί με την ουσία της κριτικής της κ. Κωνσταντοπούλου, γιατί, όπως συμπλήρωσε, «δεν είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης, όμως ο κ. Στουρνάρας υπερέβη κατά την άποψή μου τον ρόλο του ως αυτός που οφείλει να διασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος».
Πηγή: http://news.in.gr/