Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Βήμα προσέγγισης Τσίπρα - Γιούνκερ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με φόντο το
Eurogroup της Πέμπτης, το κλίμα ασυμφωνίας που υπάρχει στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές της αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις των δύο ηγετών μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διατηρήσει τους υψηλούς τόνους έναντι των εταίρων - δανειστών, σημειώνοντας ότι «αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει, θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις μία μέρα μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στη διαπραγμάτευση.

Έτοιμος για το «μεγάλο ναι» ή το «μεγάλο όχι»

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε πως η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι' αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις. «Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει, τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Τσίπορας και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Μπροστά μας έχουμε μία μόνο επιλογή: να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση. Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι εμείς θα πούμε το 'μεγάλο όχι'», σημείωσε εμφατικά.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/