Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

«Καθήκον των Ευρωπαίων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης βγαίνει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, μετά τη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 
Για μακρά, παραγωγική, σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας, έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος της συνάντησής τους.


Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαμε μια μακρά και παραγωγική συνομιλία με τον δρα Σόιμπλε. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη. Είναι χρέος των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της ευρωζώνης, απολύτως αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια ιστορική ευθύνη που δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε».  

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και πρόσθεσε: «Υπάρχει κοινή κατανόηση του προβλήματος και αποκλειστικός σκοπός μας ήταν να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια κοινά σχεδιασμένη και συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε δυστυχώς βρεθεί τα τελευταία χρόνια με τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση. Πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών ή εβδομάδων, πριν καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία στις συνεχιζόμενες συζητήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν διαπραγματευτήκαμε, θέσαμε τις βάσεις για κοινό έδαφος».  

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν για τη συνάντηση των δύο ανδρών ότι υπήρξε κοινός τόπος ως προς τη δομή του προβλήματος, αλλά διαφορετική προσέγγιση ως προς το είδος της λύσης.

Το απόγευμα ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Hans Boeckler, σε εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εν τω μεταξύ σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μαζί με τον κ. Τσακαλώτο στη βελγική πρωτεύουσα θα μεταβεί και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.
Πηγή; http://www.efsyn.gr/