Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

«Κάποιες χώρες δεν θέλουν να υπάρχει συμφωνία»

© European Union, 2015
Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν ομάδα χωρών για τις άκαρπες συνομιλίες στο Eurogroup του Σαββάτου.

Όπως σημειώνουν, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη στην αρχή: οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι παρατηρήσεις που υπήρξαν, ενσωματώθηκαν στις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σχετικό χρονοδιάγραμμα και καταρχήν συμφωνία.

Ωστόσο, μία ομάδα χωρών ξεκίνησε να βάζει εμπόδια στις συνομιλίες, θέτοντας συνεχώς ζήτημα «αξιοπιστίας» της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει. Οι πηγές τονίζουν πως «είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία».

Χωρίς να κατονομάζουν, οι κυβερνητικές πηγές φωτογραφίζουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους «συμμάχους» του, οι οποίοι υιοθετούν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και μιλούν συνεχώς για την «αξιοπιστία» της Αθήνας.
Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως υπήρξε ένταση μεταξύ Ντράγκι και Σόιμπλε για θέμα της Ελλάδας. Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε πως στη διάρκεια του Eurogroup ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο πρώτος επιχείρησε να υπερασπιστεί την Ελλάδα για το PSI. Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Ντάισελμπλουμ, προσπάθησε να τους ηρεμήσει.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/