Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Πρώτα συμφωνία και μετά «χρηματοδότηση-γέφυρα»

Ουράνιο τόξο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι θεσμοί συνεδρίαζαν χθες προκειμένου να αποτιμήσουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μελέτησαν τις ελληνικές
προτάσεις και επρόκειτο να έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους αργά χθες το βράδυ.

H αξιολόγηση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ) έγινε λαμβάνοντας υπόψιν: α) τη σταθερότητα της ευρωζώνης, β) τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γ) τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Επίσης οι θεσμοί αξιολόγησαν και τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα στις 11 π.μ. επρόκειτο να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) και στις 4 μ.μ. το Eurogroup. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παρουσιάσoυν την αξιολόγησή τους για τους κινδύνους που υπάρχουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της.

Με βάση αυτήν την αξιολόγηση οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το εάν υπάρχει επαρκής βάση για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα.

Οπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε περίπτωση που στο Eurogroup του Σαββάτου επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τότε είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να συγκληθεί η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης την Κυριακή. Αν όμως το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι προφανείς, προειδοποίησε.

Πάντως σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και υπάρξει συμφωνία, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης από τα εθνικά Κοινοβούλια έξι χωρών-μελών. Συγκεκριμένα τα εθνικά Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους τόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα όσο και για την εκταμίευση των χρημάτων.

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες

Η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει την πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα στήριξης. Γι' αυτό, όπως επισήμανε χθες ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, θα πρέπει να αναζητηθεί μια «χρηματοδότηση-γέφυρα», η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» θα ξεκινήσουν, αφού προηγουμένως κλείσει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον ΕΜΣ. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ορισμένες προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν από την επίτευξη της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα. Επίσης κάποια άλλα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από τη χρηματοδότηση-γέφυρα.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/