Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

«Δεν θα βοηθήσω να υλοποιηθεί το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης»

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο...» 
Αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της δανειακής σύμβασης φάνηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό που
προέχει τώρα είναι να φτάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος», συμπληρώνοντας ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, καθώς «το πρόγραμμα-γέφυρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατί κάποιοι το εμποδίζουν».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα με βεβαιότητα (ούτε ότι η χώρα έχει ξεφύγει το Grexit), εάν πρώτα δεν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν έχει κανένα λόγο να θέλει εκλογές ούτε προτίθεται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του. Ούτε από «την ευθύνη της υπογραφής μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω», είπε, προσθέτοντας ότι «προέχει να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα διακινδυνεύσει μία καταστροφή».

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, όπως και την κοινοβουλευτική του ομάδα», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Υπογράμμισε πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές, ωστόσο επανέλαβε πολλές φορές ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του και «αναλαμβάνει τις ευθύνες του». Μάλιστα, τόνισε με νόημα πως «η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε συνθήκες κρίσης δεν υπάρχει».

Παράλληλα χαρακτήρισε ως «εξαιρετική» τη σχέση του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ενώ στάθηκε απέναντι σε μία σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. «Δεν υπάρχει στο τραπέζι, ειδικά με τη δική μου παρουσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος είπε πως η νίκη που πέτυχαν κάποιοι απέναντι στην Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι είναι Πύρρειος.

Οι τρεις επιλογές

Ο πρωθυπουργός είπε για τις τρεις επιλογές που είχε στη σύνοδο κορυφής.

«Η μία, ήταν αυτή που έκανα, με κριτήριο το συμφέρον της χώρας», είπε. Η δεύτερη ήταν η άτακτη χρεοκοπία, η οποία, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί ουσιαστικά επιλογή, επειδή η Ελλάδα δεν έχει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει ένα άλλο νόμισμα.

Η τρίτη επιλογή ήταν η συναινετική έξοδος από το ευρώ, όπως είναι το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο έκανε λόγο για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Εάν το αποδεχόταν, είπε ο πρωθυπουργός, τότε η Ελλάδα θα είχε και μνημόνιο αλλά και άλλο νόμισμα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν αποτέλεσμα πίεσης σε μια χώρα και σε έναν λαό.
Ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα, δεν τιμά τις παραδόσεις της Ευρώπης. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση για κανένα.
Η συμφωνία έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο.
Πετύχαμε ένα δάνειο 82-86 δισ. ευρώ, διάρκειας 3 ετών, και 35 δισ. επενδύσεων.
Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ήπια.
Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις.
Είναι γεγονός ότι αυξάνεται το ΦΠΑ και μειώνεται η αγοραστική αξία του καταναλωτή.
Δεν έχουμε μείωση συντάξεων, όμως έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67. Τα θέματα του συνταξιοδοτικού, θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε είτε είχαμε τρόικα είτε όχι.
Η λύση για το ασφαλιστικό είναι η εξεύρεση νέων πόρων και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Πρέπει να βρούμε τρόπο για να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά μας.
Στο θέμα των συντάξεων καταφέραμε να διατηρήσουμε το θέμα των συντάξεων αλώβητο.
Η ρήτρα μηδενικού θα επανεξεταστεί μέχρι το τέλος του 2016. Εάν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, θα υιοθετήσουμε αυτό.
Η χώρα θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο το δημοσιονομικό που ορίζει η συμφωνία. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ήπια, οπότε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα -όχι άμεσα- μπορείς να έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τις κοινωνικές κατηγορίες που έχουν μεγάλη ανάγκη.
Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου – και για την ευθύνη της υπογραφής μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Προέχει να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα διακινδυνεύσει μία καταστροφή.
Ήταν μία ήττα για την Ευρώπη αυτό που έγινε. Πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει.
Δεν είπα ψέμματα στον ελληνικό λαό. Πριν από δέμα ημέρες είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο. Όμως τώρα έχουμε εξασφαλισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες, επενδυτικό πρόγραμμα και αναδιάρθρωση χρέους.
Έφτασα τα πράγματα στα άκρα, κάποιοι μπορεί να πουν και ότι το παράκανα: και στάση πληρωμών έγινε στο ΔΝΤ και διεκδίκηση από το λαό (εκλογές και δημοψήφισμα) και κινηθήκαμε εκτός του πλαισίου προστασίας χρηματοδότησης.
Έφτασα στο δημοψήφισμα με το σκεπτικό ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε μια εκδικητική στάση από τους εταίρους μας. Πήρα ρίσκα – στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Υπερτίμησα την αξία του δίκιου ενός λαού απέναντι στην Ευρώπη.
Κάποιοι θα χαίρονταν εάν έπεφτε η κυβέρνηση.
Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, όπως και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του και θα αναλάβει τις ευθύνες του.
Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα, με κριτήριο το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε τα συναλλαγματικά αποθέματα να στηρίξεις ένα άλλο νόμισμα.
Η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία, η οποία θα σε ανάγκαζε να εκδώσεις ένα νόμισμα, το οποίο θα είχε δραματική υποτίμηση. Και μετά, θα ερχόντουσαν οι άλλοι και θα αγόραζαν τη μισή Ελλάδα.
Η τρίτη επιλογή ήταν η συναινετική έξοδος από το ευρώ. Μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μού ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης το σχέδιο Σόιμπλε. Σχεδίαζαν μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Τότε επικοινώνησα με τη Μέρκελ και της είπα ότι εγώ δεν παλεύω για αυτό. Είπε ότι το σχέδιο δεν είναι δικό μου. Το σχέδιο αυτό υπήρχε και στη σύνοδο κορυφής. Αυτό θα σήμαινε ότι θα είχες και μνημόνιο και άλλο νόμισμα.
Το σχέδιο του Σόιμπλε είναι το plan Β. Την άτακτη χρεοκοπία δεν τη θέλει κανένας.
Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε συνθήκες κρίσης δεν υπάρχει.
Δεν θα βοηθήσω να υλοποιηθεί το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης.
Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Το πρόγραμμα-γέφυρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατί κάποιοι το εμποδίζουν.
Αυτό που προέχει τώρα είναι να φτάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος.
Δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Δεν έχω κανένα λόγο να θέλω εκλογές. Δεν είναι στην κουλτούρα μου οι διαγραφές.
Ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε διαπραγματευτική δύναμη το πρώτο διάστημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν και λάθη. Δε θα φορτώσω τα λάθη στο Βαρουφάκη. Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός και έχω την ευθύνη. Έκανε λάθη, αλλά τα λάθη αυτά τα χρεώνομαι εγώ.
Δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα -ούτε ότι έχουμε ξεφύγει από το Grexit- εάν δεν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.
Η νίκη που πέτυχαν κάποιοι απέναντι στην Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι είναι Πύρρειος.
Εξαιρετική η σχέση μου με τον Πάνο Καμμένο.
Δεν πιστεύω σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν υπάρχει στο τραπέζι κάτι τέτοιο, ειδικά με τη δική μου παρουσία.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/