Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ στέλνει τους όρους του στην ευρωζώνη για την Ελλάδα

«Το ΔΝΤ έστειλε το πιο ηχηρό μέχρι σήμερα μήνυμά του στους Ευρωπαίους ότι μπορεί να αποσύρει τη συμμετοχή του από το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας» γράφουν οι
Financial Times, «υποστηρίζοντας σε εμπιστευτική έκθεση του ότι το χρέος της χώρας εκτοξεύεται στα ύψη και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν τεθεί δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αποκάλυψη που έκανε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Reuters για μια νέα ενημερωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, που σύμφωνα με το πρακτορείο δόθηκε στους Ευρωπαίους την Δευτέρα νωρίς το πρωί, όταν είχε τελειώσει με συμφωνία, η μαραθώνια διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το Reuters, αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό περιγράφει πολύ αναλυτικά την τραγική κατάσταση της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη του και τα τελευταία δεδομένα, με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των ελέγχων στη διακίνηση των κεφαλαίων.

Ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι:

Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους, είναι ενδεικτική της ανάγκης για μείωση χρέους σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξεταζόταν μέχρι τώρα από τους Ευρωπαίους, αλλά και από αυτή που έχει προτείνει ο ESM.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτηση του συνόλου των ευρωπαϊκών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των νέων, αλλά και μια δραματική παράταση της ωρίμανσης
Το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 170% το 2022 (από 142% που προβλεπόταν) και να κλιμακωθεί στο 200% την επόμενη διετία
και ότι ακόμα  κι αυτές οι προβλέψεις μπορεί να πέσουν αρνητικά έξω, λόγω των σημαντικών κινδύνων πιθανής περαιτέρω επιδείνωσης.
Σύμφωνα με τον Guardian, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την ανάλυση αυτή που διέρρευσε στον Τύπο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας,  Αλμπέρτο Ναρντέλι, που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter αποσπάσματα από το έγγραφο, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει χωρίς σαφή απομείωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας  ότι το συνολικό προβλεπόμενο ποσό των 85 δισ. ευρώ μπορεί να μην είναι επαρκές, δεδομένων των υπεραισιόδοξων προβλέψεων των στόχων για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα.

Μόνο η Ιαπωνία, μετά από τις δυο χαμένες δεκαετίες, είχε πλησιάσει ένα τέτοιο ποσοστό χρέους έναντι του ΑΕΠ, σημειώνει ο Guardian.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/