Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας - Συνάντηση και με Θεοδωράκη

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τις προτάσεις που θα πρέπει να καταθέσει τις επόμενες 24 ώρες η ελληνική κυβέρνηση.
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετέβη ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. O πρωθυπουργός θέλησε να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο για
την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα, ωστόσο, φούντωσαν ξανά τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας των οικονομικών δεδομένων που διαμορφώνονται. Αλλωστε, είτε η ρήξη είτε η συμφωνία για νέο Μνημόνιο, αναμένεται να προκαλέσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συγκρούσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως τα γεγονότα που ζούμε είναι βαρύνουσας σημασίας και είναι θετικό το ξεκαθάρισμα που έγινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση ρήξη αλλά την επανέναρξη της προσπάθειας για αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας - Συνάντηση και με Θεοδωράκη
Αναφέρθηκε επίσης στην τοποθέτηση του κ. Τουσκ λέγοντας πως η παρουσία της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αφορά την Ευρώπη και μια έξοδός της θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.
Λίγη ώρα αργότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Πολύ πιθανό να είναι αύριο στο εξωτερικό δήλωσε ο κ Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης για ένα καινούριο συμβόλαιο με την Ευρώπη που θα προσφέρει ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Εχουμε αποφασίσει να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης. Και πρέπει να πείσουμε κάποιους διστακτικούς στην Ευρώπη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη... Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι μια εθνική συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και η Δευτέρα να είναι μία καλή ημέρα».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει, για τον ίδιο λόγο, τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την απορία τους, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να ενημερώσει θεσμικά και δημόσια τα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία και επιλέγει κλειστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Κινούμαστε στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που χαράξαμε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Στείλαμε το αίτημα στο ESM και αύριο καταθέτουμε προτάσεις για έντιμο συμβιβασμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά το ταξίδι του στο Στρασβούργο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε μία μίνι σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη όπου έκαναν την αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής.
Αν και από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για ενημερωτικού χαρακτήρα συναντήσεις και συνεννοήσεις, είναι φανερό ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από μερικά 24ωρα. Οι δηλώσεις του Στ. Θεοδωράκη περί προδοτών για όσους σκέφτονται το Grexit αλλά και το «σκληρό ροκ» κατά του Αλ. Τσίπρα (ο «χαρούμενος») και της κυβέρνησης από τον Β. Μεϊμαράκη, έχουν ανατρέψει το πνεύμα ομοψυχίας των πολιτικών δυνάμεων. Σ' αυτά προστίθενται οι δηλώσεις της Φ. Γεννηματά περί προδοσίας αλλά και η σύγκρουση ΝΔ - Μαξίμου για το ποιος αναζητούσε ποιον στο τηλέφωνο και δεν τον έβρισκε. Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ η Συγγρού το αντίθετο. Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ εκφράζουν ανοικτά πλέον την οργή τους για μυστικά σχέδια που πιστεύουν ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με έξοδο από την Ευρωζώνη.
Ετσι, το κλίμα ομοψυχίας και οι κοινές δηλώσεις έχουν... πάει περίπατο τις τελευταίες ώρες.
Πολιτική Γραμματεία
Ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις έγινε, σύμφωνα με το newsit στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το γεγονός ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν είχε επιστρέψει στην Αθήνα επηρέασε την ουσία της συζήτησης σχετικά με τα επόμενα βήματα στην διαπραγμάτευση.

Έτσι, σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας περιορίστηκαν στην ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας με θετικό τόνο τις παρεμβάσεις της Γαλλίας.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/