Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Άμεσες μεταρρυθμίσεις «κλειδώνουν» τη συμφωνία

Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν λεπτομερώς τις έσεις του Μεγάρου Μαξίμου για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων
Ένα νέο τριετές πρόγραμμα αποτελεί το επίσημο αίτημα της Αθήνας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM), με την τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς να κατατίθεται σήμερα στους δανειστές.


Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται εντός της ημέρας να αποστείλει τα συνοδευτικά προαπαιτούμενα μέτρα στους εταίρους του προκειμένου να αξιολογηθούν λεπτομερώς οι θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Η επιστολή στον ESM

Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».

«Εντός του πλαισίου του προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ευθέως και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ και των οφειλών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άμεσες μεταρρυθμίσεις σε περίπτωση συμφωνίας

Αν όλα πάνε καλά και επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σε πρώτη φάση πιθανότατα ένα πρόγραμμα «γέφυρα», για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών.

Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα στον ΦΠΑ: στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.

Ακόμα δεν αποκλείεται:

- Να αυξηθούν οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% έως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:

2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
- Να αυξηθεί άμεσα ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

- Η σταδιακή κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

Ασφαλιστικό και εργασιακά

Στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται:

• Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία. Στόχος είναι να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.

• Η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.

• Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό.
πηγή: http://www.efsyn.gr/