Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Στη Βουλή την Παρασκευή η ελληνική πρόταση

Η πρόταση θα πάει στη Βουλή προκειμένου την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια
Το κείμενο της ελληνικής πρότασης στάλθηκε με email από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την κοινοποίησε στους
υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Η πρόταση θα πάει στη Βουλή προκειμένου την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια (14.00) από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου το οποίο θα επισυνάπτεται.

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

Νωρίτερα, στο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίσθηκε από το συμβούλιο των αρχηγών και από το κυβερνητικό συμβούλιο να σταλεί η πρόταση στον ESM.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου δήλωσε πως εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα επιδιώξει να γίνει δεκτό ένα νέο τριετές πρόγραμμα που αποτελεί και το επίσημο αίτημα της Αθήνας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).

Να σημειώσουμε πως ο Ευ. Τσακαλώτος στην πρόταση, θέτει ευθέως και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ δεσμεύεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ και των οφειλών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άμεσες μεταρρυθμίσεις σε περίπτωση συμφωνίας

Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σε πρώτη φάση πιθανότατα ένα πρόγραμμα «γέφυρα», για την κάλυψη των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν από τους «θεσμούς» και τους πιστωτές, ενώ το Σάββατο θα υπάρξει στις 11 το πρωί Euroworking Group και στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup.

Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί στις 17.00, Σύνοδος Κορυφής των 19 χωρών της ευρωζώνης και θα ακολουθήσει των Σύνοδος Κορυφής των 28 της ευρωπαϊκής ένωσης.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/