Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Σουλτς: «Μόνο ο Τσίπρας μπορεί να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις»

«Αν πει τώρα ότι θέλει να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τότε πιστεύω ότι θα το κάνει...»
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πιο ισχυρό πρωθυπουργό στην Ιστορία της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Συμπληρώνει πως η ελληνική
κυβέρνηση «θα κάνει το παν» προκειμένου να υλοποιήσει τις -απαραίτητες, όπως τις αναφέρει- μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στην εκπομπή «Brennpunkt» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τόνισε ότι η συμφωνία που πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες είναι χειρότερο από αυτό που θα μπορούσε να είχε πάρει πριν από δύο εβδομάδες, αν είχε δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτώμενος αν στη διαδρομή για τη συμφωνία χάθηκε το όραμα για την «Ευρώπη των λαών», ο κ. Σουλτς τόνισε ότι αυτό που διασώθηκε είναι η ενότητα στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι το Grexit θα είχε κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην Ευρώπη και θα έριχνε έναν λαό στον γκρεμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το παν - και πρέπει να το κάνει - για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις... Δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό το βήμα και να βρισκόμαστε σε έναν χρόνο πάλι εδώ και να συζητούμε... Όλοι εκείνοι που έκλεισαν αυτή τη συμφωνία, αλλά βεβαίως ειδικά η κυβέρνηση στην Αθήνα».
«Σίγουρα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά την στήριξη στο εσωτερικό. Αν υπάρχει κάποιος που είναι σε θέση να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι εκείνος. Αν πει τώρα ότι θέλει να τις επιβάλει - και ενόψει του δράματος στη χώρα πρέπει να τις επιβάλει, το γνωρίζει και ο ίδιος - τότε πιστεύω ότι θα το κάνει, ιδίως αν στις επόμενες ώρες προσεγγίσει και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κερδίσει ένα ευρύ μέτωπο υποστήριξης για τη γραμμή του και για την πολιτική του».
«Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες τώρα στοχεύουμε, θα μπουν σε ένα Ταμείο από το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέρος του χρέους... Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είναι από τους βασικούς πατέρες του, επέβαλε να δοθούν 35 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., με τα οποία πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη και απασχόληση ώστε να βελτιωθούν τα έσοδα του κράτους... Διότι μόνο έτσι, μέσω ανάπτυξης και απασχόλησης, μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδα και η χώρα να αποκτήσει την δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της».
«Αποτρέψαμε ένα Grexit. Έχουμε τώρα πάλι μια ευκαιρία. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Να ξεκινήσουμε επιτέλους να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά στην Ευρώπη και να καταλάβουμε ένα πράγμα, ότι ανάπτυξη και απασχόληση αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών. Μόνο με περικοπές, φέρνουμε απλώς τους λαούς τον έναν απέναντι στον άλλο. Για αυτό πιστεύω ότι αυτό που ξεκίνησε τώρα είναι ένας καλός δρόμος».
Πηγή: http://www.efsyn.gr/