Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Μέχρι και την Τετάρτη η τραπεζική αργία χωρίς ELA

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Δευτέρα πως παρατείνεται η τραπεζική αργία μέχρι και την Τετάρτη 
Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ίδια ώρα, σε οριακό σημείο βρίσκεται η ρευστότητα του
ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ το όριο ρευστότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Δευτέρα πως παρατείνεται η τραπεζική αργία μέχρι και την Τετάρτη με το ημερήσιο όριο ανάληψης να παραμένει στα 60 ευρώ αν και ελλείψει χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ συχνά οι καταθέτες λαμβάνουν 50 ευρώ.

Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ το όριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA).

Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Θα χρειαστούν μήνες...

Μπορεί να περάσουν μήνες πριν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέψει στη κανονική του λειτουργία και βέβαια αυτό θα συμβεί εφόσον η συμφωνία Ελλάδος-πιστωτών προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, προειδοποίησε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Κώστας Μποτόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να ανοίξουμε πάλι με νέους περιορισμούς από την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Το πρώτο βήμα θα είναι να λειτουργήσει κάπως το σύστημα και στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο... Οι περιορισμοί στη διακίνηση των κεφαλαίων θα εξακολουθούν να υπάρχουν για μερικές εβδομάδες, μπορεί και μήνες. [...] Σταδιακά θα αίρονται, όσο η κατάσταση επιστρέφει στην ομοαλότητα. Είνα θέμα ημερών ή εβδομάδων για να αρχίσει αυτή η ομαλότητα και πιθανώς μήνες για να ολοκληρωθεί».
Πηγή: http://www.efsyn.gr/