Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Συνελήφθησαν δύο για την πυρκαγιά στον Καρέα - Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ημεδαπός Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων
Εμπρησμού, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση, στον Καρέα.
Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.
Στο «κόκκινο» όλη η χώρα, καθώς πύρινα μέτωπα μαίνονται σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να καίγονται σπίτια ενώ πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα νεκρό.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ ταυτόχρονα στην Αττική όπου καταβάλλονταν προοπάθειες στον Καρέα και την Μαλακάσα, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε άλλες 66 αστικές πυρκαγιές και σε 40 παροχές βοήθειας.
Εν τω μεταξύ αναμένεται η απάντηση στο αίτημα για υποστήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων .
Καίγονται σπίτια στον Καρέα
Εφιαλτική είναι η κατάσταση που βιώνουν από το πρωί οι κάτοικοι των δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Η πύρινη λαίλαπα απειλεί τις οικίες που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού, αρκετές εκ των οποίων υπέστησαν καταστροφές, ενώ έχει κατακάψει μέχρι στιγμής και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Η πυρκαγιά έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρότατων δυνάμεων που πνέουν.
Οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Καρέα, αμέσως ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκκένωσαν δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις προέβησαν –μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος– και στην απομάκρυνση κατοίκων από τις οικίες τους, οι οποίες απειλούνταν από τις φλόγες. Στο πλευρό τους, εκατοντάδες εθελοντές και περίοικοι , οι οποίοι με κάθε μέσο που διέθεταν, ρίχθηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προστατεύοντας τις περιουσίες τους. Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς τα υψηλά του Υμηττού.
Η φωτιά ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί ένα σπίτι και μία ταβέρνα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 40 καλόγριες.
Στην επιχείρηση κατάσβεσής της επιχειρούν πλέον 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν ο δυνατός άνεμος και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς.
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού», λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.
Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.
«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι' αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.
Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.
πηγή; http://www.imerisia.gr/ δείτε περισσότερα