Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ανοίγουν με capital controls τη Δευτέρα οι τράπεζες

Μετά από 21 μέρες «τραπεζικής αργίας» ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα οι τράπεζες χωρίς ωστόσο να αρθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις. Στις αλλαγές που προωθούνται είναι και το δικαίωμα να
πραγματοποιούνται αθροιστικές αναλήψεις ανά εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο θα εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, η ΠΝΠ έχει λάβει ήδη την έγκριση της ΕΚΤ, αλλά πρέπει να υπογραφεί και από τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το ημερήσιο όριο των αναλήψεων διατηρείται στα 60 ευρώ

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου, σημειώνουν πως το ημερήσιο όριο των αναλήψεων διατηρείται στα 60 ευρώ, με το δικαίωμα όμως της αθροιστικής ανάληψης ανά εβδομάδα.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο.

Οι επιταγές θα επιτρέπεται να κατατεθούν και για όσες έχουν λήξει στο διάστημα της τραπεζικής αργίας καθώς αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη ημέρα λήξης για το 8ήμερο τακτοποίησης.

Αύξηση του ELA

Να σημειώσουμε πως από τις 20 Ιουλίου άρχισε η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε την Πέμπτη την αύξηση του ορίου του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) κατά 900 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «αποδεχτήκαμε την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας για μια εβδομάδα».

Συντάκτης: efsyn.gr