Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ανασχηματισμός τακτικής με ορίζοντα τις εκλογές

Με αναμενόμενες αλλαγές στο σχήμα της, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα της νέας
δανειακής σύμβασης, καθώς και να προετοιμαστεί ενόψει μίας ενδεχόμενης νέας προσφυγής στις κάλπες.

Στα πρόσωπα που αποχωρούν από την κυβέρνηση περιλαμβάνεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης η Νάντια Βαλαβάνη (ήδη έχει υποβάλει παραίτηση) και ο Κώστας Ήσυχος. Αντίθετα, νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Παύλος Πολάκης, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γιάννης Αμανατίδης, η Όλγα Γεροβασίλη και η Σία Αναγνωστοπούλου.

Επίσης, με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφων Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα γίνει το Σάββατο, στις 10:30, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι αλλαγές

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝ.ΕΛΛ. Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή (μεταβαίνει στην ευρωβουλή) καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.

Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης.

Τη θέση του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας.

Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα προστασίας του πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Παύλος Πολάκης
Υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα υποδομών, μεταφορών και δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα ναυτιλίας: Θόδωρος Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά
Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα αγροτικής ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός για θέματα αγροτικής ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης
Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων: Τρύφων Αλεξιάδης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα γενικού λογιστηρίου του κράτους: Δημήτρης Μάρδας
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής για θέματα παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός για θέματα αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Υπουργείο Εργασίας

Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου
Υφυπουργός για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων: Παύλος Χαϊκάλης
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός: Ανδρέας Ξάνθος
Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής υπουργός για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων: Σία Αναγνωστοπούλου
Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτρης Βίτσας
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας
Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος
Υφυπουργός: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό κυβερνητικού έργου

Υπουργός: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Τέρενς Κουίκ
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όλγα Γεροβασίλη

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι:

     Νίκος Φίλης
     Γαβριήλ Σακελλαρίδης
     Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Ο Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο έμπειρος εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης. Ο Τρύφων Αλεξιάδης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσποδνίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος του Συλλόγου των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.

Προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν υπεύθυνος στον τομέα της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συνέβαλε σημαντικά εκ της θέσεώς του στη διαμόρφωση του προεκλογικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία. Ο Τρύφων Αλεξιάδης ως εκπρόσωπος των εφοριακών υπαλλήλων κατά καιρούς έχει αντιταχθεί σε προσπάθειες στοχοποίησης του κλάδου για θέματα διαφθοράς ενώ είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στην πολιτική της βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο κ. Βερναρδάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ιδρυτής (το 1993) της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του επιστημονικού συμβούλου. Μέχρι τώρα, συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις Αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα. Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να εκλεγεί.

Ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των ερευνών, συμμετέχει από τον Νοέμβριο του 2011 στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχοντας υπό την επίβλεψή του τις σταθερές έρευνες παρακολούθησης των δεικτών του κλάδου. Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009, υπηρέτησε ως  λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ. Διετέλεσε μέλος του  ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", του Ιδρύματος Γληνού και του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).  Αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987.

Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη - Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωσή τους στο νομικο–πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.

Ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θέση που δεν υπήρχε στην προηγούμενη σύνθεση της κυβέρνησης. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές εξελέγη βουλευτής Χανίων με 15.645 σταυρούς, πίσω από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 εκλέχθηκε δήμαρχος Σφακίων.

Είναι χειρουργός - εντατικολόγος και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του "Πειραϊκού Θεραπευτηρίου", κάτι που είναι εμφανές στην προσωπική του σελίδα του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης (facebook, η οποία είναι γεμάτη από φωτογραφίες και περιγραφές από εγχειρήσεις. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Ως ειδικευόμενος και εξειδικευμένος υπήρξε πολλές φορές εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς) και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).
πηγή; http://www.efsyn.gr/