Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Υπογράφεται η σύμβαση για την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών – Το πρώτο μεγάλο οδικό έργο στην Εύβοια

 

Θέμα χρόνου είναι πλέον οι υπογραφές για το μεγάλο οδικό έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας. Η εργολαβία του

έργου πέρασε εχθές για παρουσίαση στη Βουλή στην αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αυτό που απομένει είναι να οριστεί η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.


Ανάδοχος είναι η Μυτιληναίος η οποία αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης 7,61%. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.  Για την Μυτιληναίος θα είναι το δεύτερο μεγάλο έργο που αναλαμβάνει ύστερα από τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία. Πολύ σύντομα θα προσθέσει ακόμα ένα οδικό έργο, αυτό του flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών είναι το πρώτο πολύ μεγάλο έργο για την περιοχή της Εύβοιας. Το νησί παρότι βρίσκεται δίπλα στην Αττική, έχει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα της χώρας. Με το έργο εκτιμάται πως θα βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας ενώ μπορεί να συμπαρασύρει στο μέλλον και άλλα τμήματα του δικτύου της σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.


Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ (169,35 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το κυρίως έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 125 εκατ. ευρώ και η προαίρεση άλλα 85 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δύο οδικά τμήματα: το πρώτο από την Νέα Λάμψακο μέχρι τη Σήραγγα Βαθροβουνίου μήκους 2χλμ και στη συνέχεια στο τμήμα Σήραγγα Βαθροβουνίου μέχρι τα Ψαχνά μήκους 14,7χλμ. Ως προαίρεση περιλαμβάνονται τα τμήματα:


α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου,

β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και

γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.


Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους αρχικά με την υποβολή των φακέλων και στη συνέχεια με την αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023 και εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί το 2027.


Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η δημοπράτηση για την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, ήταν μέρος ενός κύκλου δημοπρατήσεων 4 οδικών έργων από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπό κατασκευή είναι το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Σε προχωρημένη δημοπράτηση είναι επίσης: η επέκταση της Λ.Κύμης που είναι νέο τμήμα της Αττικής Οδού και το Μπράλος-Άμφισσα τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.


Η ταυτότητα του έργου

Η οδός Παράκαμψης Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας, εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και – παράλληλα – στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών από τη διερχόμενη κυκλοφορία, η οποία σήμερα, αναγκαστικά διέρχεται από τις παραπάνω αστικές περιοχές.Με την κατασκευή των συνεχιζόμενων τμημάτων πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα και μετά προς την παράκαμψη Ψαχνών, και την αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας και μελλοντικά προς Ιστιαία – Αιδηψό, με κατασκευή νέων ή/και ανακατασκευή υφιστάμενων τμημάτων με σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένη γεωμετρία, θα μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας μέχρι την Αιδηψό με τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας και ταχύτητας, που θα ανταποκρίνονται στο διατιθέμενο τουριστικό και λοιπό δυναμικό της βόρειας Εύβοιας.


Συγκεκριμένα αντικείμενο του έργου, είναι η πλήρης μελέτη και κατασκευή:

1) Του τμήματος αυτοκινητόδρομου διατομής α4vσ: Ν. Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου (Χ.Θ. 4+080 – 6+000). Σημειώνεται ότι από τη Χ.Θ. 4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω τυπικής διατομής αυτοκινητοδρόμου (α4νσ) σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας β2σ, η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα,

2) Του τμήματος αρτηρίας κλειστού τύπου διατομής β2σ: Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά (Χ.Θ. 6+000 – 20+760)

3) Των τμημάτων της προαίρεσης α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου, β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.