Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ξαφνική στροφή υπέρ της Ελλάδας στο Brussels Group με παρέμβαση Μέρκελ

Ξαφνική, θετική αλλαγή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group. Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να
βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

“Η Άνγκελα Μέρκελ είπε: αρκετά”: είναι η φράση  που αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επίκειται συμφωνία, ίσως και μέχρι την Κυριακή, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του προγράμματος δανεισμού από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών “ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών”.

Κατά την ίδια πηγή, “μία σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έχει υπάρξει τις προηγούμνες ημέρες, ιδίως μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) σε μία προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών τους”.

“Πρόκειται να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ληφθεί ήδη. Σήμερα ήδη υπάρχουν δύο στις τρεις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. Πρόκειται να κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων κι εν συνεχεία να προχωρήσουμε στην διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος”, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στην El Mundo.

Όπως προσθέτει η ίδια εφημερίδα, πρόκειται για μία πολιτική “αλλαγή παραδείγματος, η οποία έχει τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι” σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ώστε να υπάρξει “επικείμενη πολιτική συμφωνία” για το πρόγραμμα, με τις εικασίες να μιλούν για περαίωσή της έως την Κυριακή με στόχο να επικυρωθεί σε έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup.

Η νέα αυτή πολιτική συμφωνία θα καταστήσει αναγκαία τη σύγκληση μίας νέας Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και θα γίνουν παραχωρήσεις ως προς τα όσα έχουν γίνει ή έχουν ζητηθεί να γίνουν, ειδεμή θα κλείσει το όλο θέμα εντός του Eurogroup, είτε σε αυτό της 18ης Ιουλίου, είτε σε έκτακτη σύνοδο νωρίτερα, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην El Mundo.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο χρόνος πιέζει», χωρίς όμως να υπάρχει ημερομηνία λήξης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε την Πέμπτη, έδωσε κάποια προθεσμία στην ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αξιωματούχος είπε ότι δεν υφίσταται καμία προθεσμία, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.
Πηγή; http://www.news.gr/