Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μετρό Θεσσαλονίκης: Χαμόγελα στα εργοτάξια μετά από χρόνια


Ανεβαίνουν οι ρυθμοί στα έργα της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης και όλο και περισσότερα εργοτάξια ζωντανεύουν. Μετά την ενεργοποίηση στους σταθμούς ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ και ΠΑΤΡΙΚΙΟ ξεκινούν εργασίες σε 5 ακόμα σταθμούς.


Οι σταθμοί αυτοί είναι οι: ΠΑΠΑΦΕΙΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ενώ ξεκινά και το εργοτάξιο για τη διασταύρωση του σταθμού ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (από εκεί θα ξεκινά ο μελλοντικός κλάδος προς Σταυρούπολη/Ευκαρπία).

Να θυμίσουμε πως πριν 2 εβδομάδες υπεγράφη και η σύμβαση των 25εκ.ευρώ για τις αρχαιολογικές εργασίες που αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του έτους και εκεί θα απασχοληθούν περίπου 400 άτομα. Οι εργασίες αυτές είναι κρίσιμες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και όταν ολοκληρωθούν θα πρέπει τάχιστα να συνεχίσουν οι εργασίες πολιτικού μηχανικού.

157 άτομα έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στα εργοτάξια και ο αριθμός αυτός θα ανέβει ραγδαία το επόμενο διάστημα με σκοπό την ολοκλήρωση του στόχου που έχει θέσει η Αττικό Μετρό με το Υπουργείο Υποδομών για τον Μάρτιο του 2017.

Πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο που απαιτεί κλιμάκωση των εργασιών και μεγάλες μηνιαίες απορροφήσεις που θα χρεωθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Απο εκεί και έπειτα το έργο θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι 2 Μετροπόντικες ετοιμάζονται και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν το αντίστροφο ταξίδι τους από τη Νέα Ελβετία προς την Ανάληψη όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αν δεν έχουμε στραβοπατήματα σε αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι τον Μάιο, θα έχουν στηθεί όλα τα εργοτάξια και από το 2017 και μετά θα κλειδώσει το χρονοδιάγραμμα για λειτουργία της βασικής γραμμής το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι σήραγγες και τα έργα στους σταθμούς (έργα πολιτικού μηχανικού) μέχρι τα τέλη του 2018. Οι προκλήσεις συμπυκνώνονται στους σταθμούς ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (που παραμένει το πρόβλημα), ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ και ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com