Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Συμβούλιο αρχηγών με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που θα γίνει το πρωί της Παρασκευής, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.


Στόχος του συμβουλίου είναι η επίτευξη μίας κοινής γραμμής, με την οποία θα ταξιδέψει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, για την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο της 7ης Μαρτίου -στην οποία θα παραστεί και η Τουρκία- που θα έχει ως κύριο ζήτημα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά τους, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» στον Αλέξη Τσίπρα για την άσκηση «βέτο» στη σύνοδο των Βρυξελλών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε γνωστές τις θέσεις του για το προσφυγικό ζήτημα, τόσο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας αποτελεί έναν από τους 4 άξονες της κυβερνητικής γραμμής για το προσφυγικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, οι άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι οι παρακάτω:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.  Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

2) Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.  Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Κομβικός ρόλος

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά τη συνομιλία που είχαν την Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα έχουν νέες επαφές τόσο στη σύνοδο των Βρυξελλών, όσο και στο νέο ραντεβού στη Σμύρνη, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στο υπουργικό συμβούλιο υπογραμμίστηκε πως βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί, διότι -σύμφωνα με την κυβέρνηση- στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. «Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην  Ελλάδα επί των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να βρίσκεται κοντά σε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Άγκυρα, για την επαναπροώθηση όλων των μη Σύρων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, πίσω στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα φέρεται να συμφώνησε στο να δέχεται στο έδαφός της όλους τους μετανάστες που διασώζει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η Ε.Ε. στηρίζει την Αθήνα

Μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, που έγινε το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τουσκ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι κομμάτι της Σένγκεν και της Ε.Ε. και θα παραμείνει.

«Η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, δεν θα την αφήσει μόνη της», πρόσθεσε και τόνισε ότι προτεραιότητα παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Συντάκτης: efsyn.gr