Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Σε «ανοιχτή γραμμή» Τσίπρας – Νταβούτογλου

Συνεχή επικοινωνία έχουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς, εκτός από τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία και τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, θα έχουν νέο ραντεβού στη Σμύρνη, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Στο επίκεντρο είναι πάντα το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η περαιτέρω συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας.



Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον κ. Νταβούτογλου, την Τετάρτη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και τις επερχόμενες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Σμύρνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία ώστε η διαχείριση του προσφυγικού να είναι αποτελεσματική. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για να αποβεί επιτυχής και παραγωγική η διακυβερνητική συνάντηση στη Σμύρνη, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Νταβούτογλου.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας, τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τη Σμύρνη όπου και θα μιλήσει σε ελληνο-τουρκικό οικονομικό φόρουμ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Υπάρχουν και άλλα θέματα να συζητήσουμε

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Με Τούρκο αξιωματούχο να δηλώνει ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής δεν πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά θα πρέπει να αφορά και τις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ένωση.

«Δεν θέλουμε η σύνοδος κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπ΄όψιν το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ» δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Εκτός από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει την ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου προς τους Τούρκους πολίτες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι αδύνατον να το καταφέρουμε σε μία μέρα», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr